4. dubna 2024 v 13:34
https://www.businessinfo.cz/clanky/nejste-danovym- rezidentem-jak-v-cesku-dani-ti-kteri-maji-prijmy-z e-zahranici/
tady je celkem jednoduchý a srozumitelný článek o daních a daňovém rezidentství. I když nejsi rezidentem v dané zemi tak se tě daně týkají. (mluvím pouze o zemích kde je prostituce regulována, když jezdíš do krajin kde není, je samozřejmě nejlepší se tvářit že peníze byly vydělaný tady) Ale jak už jsem řekla, účetní ti pomůže víc než já, já nikam takhle nejezdím.
K výšce daní, jestli se rozhodneš používat paušální režim každý měsíc zaplatíš 7k = to je 84 000 ročně a v tom už je všech, daň z příjmu socha i zdracka. O nic se nestaráš, účetnictví téměř nevedeš. Pozor si ale musíš dat na to že tebou získané peníze (v tomhle případě třeba ty které dáš na účet nebo jinak zaeviduješ) nesmí přesáhnout jeden milion.
Dejme tomu že ročně vložíš na účet 2 miliony, to je teda tvůj příjem. Na výpočet nákladů (to jsou peníze které potřebuješ na to aby si své podnikání udržela vchodu) můžeš použit buď
a) reálné náklady (účetnictví strašně moc všechno musíš zaevidovat, mít všechny účtenky a hlavně to musí mít nějaký logický vztah k tvé živnosti) - spousta podnikatelů má relativně nízké náklady a prostě nechce danit tak hodně ani nechci vést tak podrobné účetnictví, proto
b) náklady procentem - pro volnou živnost max 60%
Takže náklady které si pro daně ten rok měla budou 60% z 2 milionů, teda 1 200 000. Tyhle peníze stát víc nezajímají. Těch 800 000 je teď tvůj zisk. Já mám hypo, ale kdyby si měla i třeba stavebko tak úroky se ještě teď odečtou, takže třeba když máš hypo tak by to bylo 800 000 - 150 000, to je 650 000 a daň z příjmu je 15%, takže 650 000*0,15= 97 500. Teď protože jsi daňovým rezidentem ČR, máš automatický nárok na slevu 30k, takže tvoje finální daň za rok při obratu 2 miliony bude 67 500 s hypotékou a 90 000 bez hypotéky (už dává smysl proč ji mám?) Můžeš platit buď jednou ročně, nebo vždy po 3 měsících, plus ještě každý měsíc socku a zdravku. Je